Biografija

Rođen sam 12. avgusta, na majku Angelinu, 1949. godine u Novim Karlovcima (Sasama) u Sremu, koji se nalazi između Beograda i Novog Sada, 10km od Dunava. Detinjstvo sam proveo u rodnom selu, gde sam u mladosti mnogo voleo fudbal i bio golman lokalnog kluba "Polet". Već tada sam, špartajući fudbalskim terenima, zavoleo Srem i to nosim i danas, i zato su mi česte teme predeli o Sremu i Sremcima.

U dvadesetoj godini života počeo sam profesionalnu karijeru u slikarstvu. U početku sam crtao olovkom i zato i danas volim da stvaram slike u grafici olovkom. Posle olovke ovladao sam tehnikama akvarela, tempere i ulja na platnu. Moje slikarsko opredeljenje je isključivo čisti realizam sa blagim primesama ekspresionizma u tri tehnike: crtanje olovkom, akvarel i ulje na platnu. Teme slika su raznovrsne:

Crteži olovkom - portreti, studije likova iz običnog života, doživljaji iz života, manastiri, pejsaži...

Akvareli - mrtve prirode, doživljaji iz života ljudi, pejsaži, portreti...

Ulja na platnu - portreti, studije likova, studije doživljaja iz života,ikone svetaca, slike manastira i gradova, pejsaži...

Mojih slika za ovih 39 godina ima na svim kontinentima. Poseduju ih kako obični ljudi, tako i vrlo važne ili popularne ličnosti, ali napomenuću četiri mesta gde ima po jedna slika, a na šta sam posebno ponosan, a to su patrijaršijski dvorovi u Moskvi, Atini, Beogradu i Sremskim Karlovcima.

Većina slika koje su prikazane na sajtu nisu zato da bi se prodavale, već da oni koji me ne poznaju steknu sliku o tome šta slikam i kakav sam slikar. Mogućnost kupovine slika je da se kupuje ono što trenutno imam ili po narudžbini, po želji. Najčešće se slike nabavljaju po porudžbini, jer nemam mnogo slika za prodaju, uglavnom se većina bezecuju još dok su u radu. Portrete najčešće radim preko fotografije, s tim što je poželjno da ih ima više, ako nemam šansu da vidim ličnost koju portretišem.

Mogu se poručivati i pejsaži ili doživljaji iz života, pogotovo onih koje ljude podsećaju na rodni kraj ili slično. Slike mogu da se poručuju sa ili bez ramova. Kada je u pitanju uramljivanje, ja već više godina radim sa firmom "Gento" iz Zemuna, koja ima asortiman od više stotina različitih modela iz Španije, Italije, Holandije i naše (srpske). Slikarski materijal olovke, akvarel, boje, papiri, uljane boje i platna isključivo radim sa holandskim materijalima već više godina. Uljane slike radim starom tehnikom u više slojeva, sloj na sloj.

Posle četiri likovne monografije: "Srem na slikama Branka Oreščanina", "Stara Pazova", "Fruškogorski manastiri na početku dvadesetog veka" i "Moji Sremci", koja se pojavila u maju 2008. godine, u pripremi je i knjiga "Manastiri, od Hilandara do Hopova" koja bi se pojavila do kraja 2010. godine.

Član sam udruženja likovnih umetnika Stare Pazove "ULUSP", likovnih umetnika Novih Banovaca "Leonardo" i likovnih umetnika Golubinaca "Šlos".

Pomažem moje kolege pri izdavanju knjiga, pozajmljivanjem slika za ilustracije, tako da mojih slika i ilustracija ima u više knjiga o mestima, u romanima, pripovetkama i pesničkim zbirkama.

Ovaj kratki opis rada je dovoljan za početak da možete da saznate nešto o meni i mom radu. Koga interesuje više može saznati ako se javi na jedan od priloženih telefona ili ako dođe lično, biće mi drag gost.

TOP